New exhibition – IMRE SZABO, Srbija

Во Галерија Рудиќ, Бул. АСНОМ 74, понеделник, 13 мај, со почеток во 20 часот, ќе биде отворена изложба на фотографии на Имре Сабо, насловена „Цртички на животот“

Роден во Мокрин во 1956 година. Завршил гимназија во Кикинда, а потоа студирал германски јазик и литература на Филолошкиот факултет во Белград. Фотографиите ги изложува од 1974 година, а оттогаш учествувал на над 200 изложби во земјата и странство, каде што има добиено повеќе награди и признанија. Имал 23 самостојни изложби.

Од 1980 година професионално се занимава со фотографија како фоторепортер, прво во редакцијата на „Илустроване политика“ (до 1989 година), потоа многу кратко во дневниот весник „Политика“, потоа во редакцијата на неделникот  “Интервју“ (до есента 1991 година) и „Нин“ до 1995 година, кога одлучил самостојно да се занимава со применета фотографија. Неговите фотографии беа објавени во многу значајни светски списанија (Stern, Focus, Spiegel, Le Monde, L’Express, Time, Newsweek, Herald Tribune, Le Nouvell Observateur…) и во повеќето југословенски весници, како и во повеќе монографии, каталози и публикации на ULUPUDS од 1985 година.

Вера Благојевиќ Угринов за изложбата „Цртички од животот“ ќе каже:

.….Уметноста на Имра Сабо,  преку фотографски објектив прецизно бележи фасцинантни настани, семејна интимност, прекрасни ликови, портрети на познати и непознати личности, градски пејсажи и градски вибрации. Го снима животот. Потоа оние моменти кога животот ни ја покажува својата суровост и нè води по сложени и скриени патеки и заобиколувања. И уште повеќе кога окото на објективот нè носи на „сончевата“ страна, каде што му се предаваме на сјајниот сјај.

Фотографијата на Сабо претставува слика на животот. Никогаш не е статична, никогаш не мирува. Човек има впечаток дека танцува, се движи, оживува пред очи. Неговиот запрен момент има приказна, неговиот талент има посебна извонредна смисла да вгради трајна вредност во неговото уметничко творештво, онаа на која ќе се враќаме. Окото на уметникот, преку објективот, прецизно бележи фасцинантни настани во кои, ако повторно ги погледнеме, се откриваат деталите и на фотографијата и даваме нова димензија и нова вредност….

Openings of Exhibitions